Consacrarea terapiei cu apa ca metoda recunoscuta de vindecare a fost opera celebrului pastor german Sebastian Kneipp (1821-1879).
Acesta a realizat un sistem complex de tratamente cu apa, compus din spalaturi, bai, jeturi si aburi , atat cu apa rece , cat si cu apa calda. Chiar si in prezent, exista peste o suta de forme ale terapiei cu apa preluate din procedurile clasice initiate de Kneipp , care se folosesc pentru prevenirea si vindecarea unor afectiuni extrem de variate.
TRATAMENTE EXTERNE
Numele "Kneipp" nu suna nici pe departe la fel de modern ca "Ayurveda" sau "yoga". Te face sa-ti imaginezi niste indivizi batraiori, domni si doamne de varsta a treia, care tropaie greoi prin apa.La Bad Wrishofen, acolo unde, cu 150 de ani in urma, pastorul Sebastian Kneipp vindeca suferintele trupesti cu puterea apei. Luata in deradere pana mai ieri, terapia lui Kneipp este astazi la mare moda in toata lumea, fiind aplicata chiar si in cele mai simandicoase spitale,si sa nu mai vorbim de saloanele spa. "In materie de sanatate, procedurile cu apa ofera un beneficiu enorm, obtinut cu efort minim", spune, seful sectiei de terapii naturiste de la spitalul Charite din Berlin. Baile totale sau partiale, jeturile reci si calcatul activ al apei activeaza circulatia generala si locala, regland totodata si temperatura corpului. Cine le practica cu consecventa previne infectiile si se inarmeaza contra stresului. Mai mult inca: la micile neplaceri de toata ziua, numeroase proceduri ajuta instantaneu. Terapiile Kneipp pot fi aplicate foarte eficient si acasa. Aveti nevoie doar de o cada, un dus sau un furtun cu jet de mica intensitate. Chiar si in gradina pot fi intrebuintate in scop terapeutic stropitoarea (fara sita), furtunul si un bazin gonflabil, de balaceala.
Dr. BERNHARD UEHLEKE,
seful Clinicii "Charite" din Berlin, unde se aplica terapia Kneipp
"Jeturile si baile cu apa rece sunt un remediu excelent antistres"
- Intrebat fiind de ce au actiune benefica procedurile cu apa rece?acesta raspunde
- Frigul si raceala constituie pentru noi cel mai puternic stimul. El se transmite imediat prin piele catre zonele mai profunde, iar sistemul nervos il conduce mai departe, spre organe. Vasele de sange se contracta, pentru ca apoi sa se dilate din nou. Corpul se incalzeste. Sunt stimulate metabolismul la nivelul muschilor si secretia hormonala. Tot organismul reactioneaza, iar capacitatea naturala de aparare se intareste.
Dacă animalele sălbatice mestecă şi înghit instinctiv anumite argile, de pe lângă anumite izvoare, sau beau ape încărcate cu anumite minerale, pe care sînt capabile să le caute zeci şi zeci de kilometri, omul este nevoit, în schimb, să-şi compenseze simţurile, „atrofiate“ şi pervertite de viaţa modernă, căutând să se informeze corect pentru a afla ce elemente nutritive şi tămăduitoare sînt necesare organismului pentru a-i asigura susţinerea şi viaţa. Consumarea apelor minerale acţionează profund asupra tuturor organelor interne, ajungând până la cea mai mică celulă şi producând modificări spectaculoase, în primul rând la nivelul tubului digestiv, al stomacului, al duodenului, al ficatului, al colecistului, al pancreasului, precum şi al aparatului urinar, prin intermediul rinichilor. Graţie pământurilor şi gazelor prin care trec în drumul lor spre suprafaţă, apele minerale se încarcă biochimic şi capătă o compoziţie chimică şi o încărcătură geomagnetică specifică. Prima ,compozitia chimica este mai uşor de analizat şi de prezentat, în vreme ce cea de-a doua,incarcatura geomagnetica , chiar dacă este cel puţin la fel de importantă, intră mai puţin în vederile ştiinţei actuale.
"Medicul ingrijeste, natura vindeca" Hipocrate
Inteligenta intuitiva a omului a existat dintotdeauna iar pentru a-si alina suferintele , nu a fost nevoie decat sa-si intinda ranile ,iar natura le-a alinat cu lut, cu ape, cu soare, cu plante... iar cand s-a adaugat inteligenta formativa si spirituala a omului, a aparut Ea, stiinta tuturor inceputurilor , Medicina Naturista.
Si ce a fost mai la indemana decat apa, pamantul si soarele? Plinius cel Batran, autorul "Istoriei naturale " in 37 de volume, disparut in cursul eruptiei vulcanului Vezuviu in anul 79 en. scria ca " timp de 600 de ani romanii n-au cunoscut alt leac decat baile lor ", facea referire desigur la baile termale.
Pe teritoriul tarii noastre pastram si astazi vestigii ale vechilor amenajari balneare de altadata, la Baile Herculane unde razboinicii romani isi tratau ranitii folosind apele sulfuroase termale, pe care le-au numit " ad aqua Hercules Sacras ", la Tomis ( actualul oras Constanta ), Callatis ( astazi orasul Mangalia ).
In decursul istoriei balneologia si-a recapatat pozitia bine meritata si de sine statatoare ca metoda terapeutica si stiinta medicala, specialitatea insasi capatand o noua titulatura in sanul ramurilor medicale " medicina fizica, balneoclimatologie si recuperare medicala ". Acest lucru s-a intamplat in anul 1969 cand a avut loc un Congres International de Talasoterapie, la Eforie Nord si Neptun .Romania detine zacaminte inestimabile de ape minerale, termale, peloide ( namoluri terapeutice ), ce a permis dezvoltarea continua a balneologiei . Balneologia include compartimentele: talasoterapia, crenoterapia, hidroterapia, climatoterapia, electroterapia, sonoterapia, kinetoterapia.
TECHIRGHIOL Amplasat pe malul Marii Negre la 44 km. de Constanta si la 4 km. de Eforie Nord dispune de namol sapropelic, ape mezotermale sulfuroase, bioclimat temperat continental de stepa cu influente marine ,bogat in aerosoli salini .Numele statiunii este dat de o legenda a batranului turc Techir care s-a vindecat de reumatism cu namolul din lac (ghiol) Se pot trata afectiuni reumatismale degenerative (spondilartrita anchilozanta, poliartrita reumatoida), sechele dupa traumatisme osteo-articulare, afectiuni periarticulare (periartrite ), afectiuni ortopedice, afectiuni neurologice (pareze, paralizii), boli ale aparatului respirator (bronsite cronice, astm bronsic ), boli ginecologice (anexite, vaginite, sterilitate ), boli renale (cistite, uretrite, microlitiaze ), boli digestive , boli dermatologice ( eczema cronice, alergo-dermii, psoriasis)
VATRA DORNEI Supranumita “Perla Bucovinei”,situata in muntii Calimani, cu un climat subalpin bland si atmosfera bogata in esente volatile de brad si aerosoli, dispune de ape minerale carbo-gazoase , bicarbonatate, feruginoase, alcalino-teroase ,sodice, calcice, magneziene, namol de turba-foarte important ; indicatii terapeutice in afectiuni ale aparatului cardio- vascular, aparatului locomotor, sistemului nervos periferic; statiunea dispune de mijloace de tratament cat si de odihna si agrement (sporturi de iarna cu partii de schi, ecoturism).
TUSNAD Statiune permanenta, situata in parte sudica a depresiunii Ciucului intre muntii Harghita si Bodoc, cunoscuta sub numele de “mica Elvetie “, cu un climat subalpin , cu aer pur, puternic ozonat bogat in aerosoli rasinosi ; pe langa frumusetea peisajului dispune de ape minerale , bicarbonatate , sodice, calcice, magneziene, atat pentru cura interna in afectiuni digestive (gastrite hipoacide, hepato-colecistite cronice, boli metabolice sin euro-endocrine),cat si pentru cura externa , baile fiind recomandate in tulburari circulatorii, reumatice, afectiuni cardio-vasculare, nevroza astenica, sau suprasolicitare; cura fiind completata cu impachetari cu parafina, hidroterapie, fizioterapie, gimnastica medicala,
Statiunea balneara Ocna Sibiului denumita si “litoralul Ardealului”, intr-o regiune inconjurata de paduri de stejari seculari ;si-a tras numele datorita lacurilor helioterme formate pe locul unor vechi mine de sare surpate , de altfel atractia statiunii este reprezentata de cele 52 de lacuri sarate cu puteri curative ; rezervatia naturala “lacul fara fund “ face parte din complexul celor 52 de lacuri, s-a format in locul salinei Francisc Grube, prin prabusirea tavanului, are o suprafata de 1655mp. si o adancime de 134,5m. ,salinitatea lacului este de 9g /l importanta sa fiind legata de fenomenul heliotermic pe care-l manifesta ; este considerat cel mai adanc lac antropogen din tata; o alta caracteristica a acestor lacuri este stratificarea salinitatii, in suprafata se mentine un srat de apa dulce a carei salinitate creste spre profunzime ; statiunea dispune deasemeni de izvoare cu apa minerala si namoluri sapropelice ;climatul este temperat, aerul bogat in aerosoli . Apele si namolul sunt folosite in tratam reumatice, neurologice, ginecologice,
Statiunea balneo- climaterica permanenta situata pe malul drept al Oltului, in depresiunea subcarpatica Jiblea- Calimanesti la 18 km. distanta de numicipiul Ramnicu Valcea, impreuna cu statiunea Caciulata; se bucura de o clima continental temperate si de izvoarele cu ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodium, calciu, magneziu. La indicatiile doctorului Carol Davilla, Napoleon al III-lea se trata cu apa minerala adusa de la izvoarele din Calimanesti. Indicatii terapeutice sunt uluitoare : in tratamentul bolilor digestive, ( gastrita cronica hipoacida, constipatie cronica, colopatie cronica, boli hepato- biliare, pancreatita cronica, stari postoperatorii in boli ale ficatului ), afectiuni ale rinichiului si vezicii urinare ( litiaza renala, cistite, uretrite, infectii urinare ), tulburari de nutritie si metabolism ( diabet incipient, hiperuricemie, guta, obezitate, ateroscleroza ), afectiuni respiratorii ( bronsite, traheo bronsite, laringite ), boli neurologice ( pareze, poloneuropatii ), stari posttraumatice (entorse, luxatii, fracture ), afectiuni reumatismale ( artrite, artroze, spondilite, lombalgii ), boli ginecologice ( anexite, tulburari generate de menopauza ), etc
Cura este completata cu bai calde, electro-hidroterapie, kinetoterapie, aerosoli, gimnastica medicala. Si sa nu uit Tămăduirea de boli incurabile, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.
Începând din secolul al 16-lea, la poalele Munţilor Făgăraş, creştinii ortodocşi au descoperit un izvor cu proprietăţi miraculoase, Constantin Brâncoveanu şi fraţii săi ctitorind, în 1696, lângă izvorul amintit, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, primul Hram al mănăstirii fiind intitulat sugestiv „Izvorul Tămăduirii”. Mănăstirea a fost rasă din temelii în 1785, dar până în perioada refacerii (1926-1928) ei, izvorul tămăduitor de la Sâmbăta a fost loc continuu de pelerinaj pentru credincioşii din toată zona Făgăraşului, de două ori pe an. Una din zilele în care izvorul ţâşnea cu putere era prima duminică de după Învierea Domnului, dând posibilitatea creştinilor îngenunchiaţi pe ruinele mănăstirii să se bucure de binefacerile tămăduitoare ale apei. A doua izbucnire este pe 28 aprilie, când se celebrează hramul, eveniment ce strânge în perioada postdecembristă în jur de 30.000 de credincioşi. Călugării de aici sunt convinşi că o asemenea afluenţă este datorată apei care a vindecat prin rugăciuni şi pioşenie sute de oameni de boli socotite incurabile precum epilepsia şi depresia psihică severă. Părintele stareţ explică faptul că numai bolile psihice şi „ale sufletului” îşi au tămăduirea şi alinarea, cu ajutorul apelor scoase la lumina zilei, pentru ca mulţimea de credincioşi să-şi poată umple recipientele de tot felul cu apă sfinţită anterior.
Cosmeticienii s-au straduit sa asigure hidratarea, hranirea si mineralizarea corespunzatoare a pielii si, pe aceasta cale, a intregului organism. Desigur, metoda clasica o reprezinta baile, mastile si compresele cu apa minerala. Pe linga acestea, au fost inventate sprayuri cu apa minerala, care se pulverizeaza pe fata, pe miini si git. Procedeul este salvator in zilele toride, caci hidrateaza masiv pielea, exact in zonele cele mai expuse la intemperii.
Un alt procedeu, la fel de simplu si eficient, este stergerea fetei si a gitului cu cubulete de gheata, obtinute prin congelarea apei minerale. Gheata mareste tonusul pielii si accelereaza circulatia capi-lara la nivelul ei, iar apa minerala topita din cubuletele de gheata hidrateaza pielea.
Romania are o treime din izvoarele termale si minerale din Europa. Efectul vindecator al acestor izvoare a fost dovedit stiintific si acest lucru face ca multe statiuni balneoclimaterice sa fie recunoscute pe plan international.
luni, 5 martie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu