luni, 21 mai 2012
ambra
Chihlimbarul auriu apartine regnului vegetal. Este o rasina fosila de un galben mai mult sau mai putin intens, diafan si cu un miros placut. Aceasta rasina este incomparabil mai dura decat orice rasina pe care o putem intalni pe Pamant. In al patrulea secol inaintea erei noastre, Aristotel clasa chihlimbarul alaturi de substantele vegetale si alaturi de celelalte rasini, precum smirna si tamaia. In opera sa „Istoria naturala”, enciclopedie a tuturor cunostintelor stravechi, Plinius il clasa in acesi mod. Thales descoperea la sfarsitul secolului VII inaintea erei noastre ca ea atragea corpurile usoare atunci cand era frecata cu putere: chihlimbarul este dotat cu proprietati electrostatice.
Acum 40 de milioane de ani, regiunile din centrul si nordul Europei erau acoperite de paduri, dintre care si numeroase conifere. 10 milioane de ani mai tarziu, aceste paduri au fost in parte inghitite de ape. Acest lucru explica de ce litoralul Balticii este bogat in chihlimbar, rasina fosilizata in care au picat prizoniere insecte diverse atrase de mirosul sau superb, frunze, pene, polen etc. Rasina, care este un excelent agent fosilizator, a conservat aceste micute mostre de viata pamanteana. Apoi, in urma unui proces lung, nu foarte bine elucidat si prin interventia a numeroase elemente, rasina se transforma in chihlimbar, de-a lungul a milioane de ani. Iar oamenii au fost fascinati de ambra inca din vremuri stravechi, atribuindu-i puteri magice, aproape divine.
In epoca de piatra, a fost folosita cu scopuri decorative si curative si a fost obiectul unui comert intens. In Europa, gasim chihlimbarul inca din Neolitic, dar mai ales in epoca de bronz, in siturile miceniene, grecesti, cretane, in Italia, Irlanda, in peninsula Iberica, Germania, dar si in Persia si India. In starea naturala bucatile de chihlimbar sunt translucide, transparente, tulburate doar de diverse nuante, ce merg de la o paleta diversa de la brun rosiatic la o tenta de miere , nuante ce rezulta din cantitatea si continutul bulelor prinse. Ceea ce da o varietate infinita de tonuri si nuante care se schimba in functie de lumina. Rasina fosilizata devine un mineral usor de taiat si seduce prin culoarea si stralucirea sa. In fata unei asemenea frumuseti, omul se serveste de chihlimbar pentru a-si face bijuterii, podoabe minunate, pline de spiritualitate.
Galii purtau chihlimbarul ca talisman, romanii il puneau in par sau in jurul gatului pentru a alunga spiritele rele. In maroc, talismane de chihlimbar indepartau actiunile rauvoitoare ale duhurilor. Iar narghileleau a beneficiat de stralucirea chihlimbarului. Ars, chihlimbarul emana un parfum iubit de zei. Romanii ardeau ambra ca esenta. In tara noastra, in zona Buzaului, el apare deseori, dupa cate o ploaie, in albiile torentelor. Chihlimbarul romanesc este transparent, cu nuante cromatice cuprinse intre galben si maro. Chihlimbarul are de asemenea si virtuti terapeutice numeroase si datorita beneficilor pe care le aveau oamenii care il purtau, el a fost mult timp numit „piatra magica din timpuri stravechi”. Este folosit pentru a activa circulatia sangelui, calmarea febrei si infectiilor, pentru astm si caile respiratorii, combaterea oboselii, impotriva stresului si depresiei, actioneaza asupra glandelor endocrine, ingrijeste vederea, ajuta in cazul iritatiilor pielii.
La tara, se oferea un colier de chihlimbar noilor-nascuti pentru a-i intari si a-i ajuta sa doarma. Aceasta practica mai exista inca si se crede ca ajuta la cresterea dintilor si indeparteaza iritatiile pielii. Se pot enumera inca multe alte beneficii terapeutice, reale sau nu, ale chihlimbarului. Datorita acestor virtuti, chihlimbarul actiuneaza direct asupra corpului energetic si aduce calm, forta si echilibru. Astazi, studiile au permis utilizarea acestuia pentru ingrijirea durerilor articulare datorate reumatismului. Piatra de ancorare pentru energiile superioare, este foarte legata de pamant. Puternic vindecatoare si purificatoare, absoarbe raul din corp si favorizeaza revitalizarea tesuturilor. De asemenea, purifica mediul inconjurator si chakrele, absorbind energiile negative si transformandu-le in forte pozitive care stimuleaza capacitatea de autovindecare a organismului. Avand efecte protectoare puternice, ambra conecteaza eul la realitatea spirituala superioara. In plan psihologic, ambra aduce stabilitate in viata, conferind motivatie datorita legaturii dintre obiectiv si dorinta de a-l atinge. Energiile sale calde si vivace se manifesta printr-o stare de spirit radioasa si spontana care respecta totusi traditia. Neutralizeaza tendintele depresive sau suicidale. In plan mental, ambra stimuleaza intelectul, alunga depresia, favorizeaza o stare mentala pozitiva si un mod de exprimare creativ. Aduce echilibrul si rabdarea, incurajeaza luarea deciziilor, imbunatateste memoria. Flexibilitatea sa inlatura opozitia. In plan emotional, ambra incurajeaza serenitatea si sporeste increderea. In plan spiritual, ambra promoveaza altruismul si confera intelepciune.
Chihlimbarul nu emite puternic energii cu efect terapeutic, dar are proprietati de a indeparta suferintele din corp. Plasarea pieselor de ambra are efecte benefice in oricare parte a corpului, care prezinta dezechilibre sau acuza dureri. Ea este capabila sa absoarba energiile negative, ajutand astfel corpul fizic sa se vindece. Deseori, la folosirea sa in asemenea scopuri, se opacizeaza treptat. In terapia cristalina, chihlimbarul este folosit cel mai des datorita splendidei sale culori galbene pe care o reflecta imprejur. Prin plasarea unor bucati de chihlimbar pe pe partile dureroase ori deasupra organelor interne, se revitalizeaza respectivele tesuturi. Se recomanda purtarea bijuteriilor de chihlimbar de catre persoanele are cad prea usor in stari depresive, care au avut tentative de sinucidere ori care vor sa evadeze inainte de vreme din corpul fizic. Obiecte de mare măiestrie artistică făcute din chihlimbar au fost descoperite în mormintele împăraţilor egipteni, etrusci, indieni, dar şi în Mesopotamia, Sciţia, zona Baltică, Danemarca, Anglia... El era folosit in ritualuri alături de tămâie, dar şi pentru îmbălsămare (mumificare). Din el se făceau amulete şi talismane. Se credea că gema este protectoare în faţa ochilor răi şi a blestemelor.
Odinioarã, constructorii puneau adesea chihlimbar pisat la temelia unei case pentru a o feri astfel de spiritele rele. Capodopera artei chihlimbarului este legendara Camera din chihlimbar, din Palatul Ecaterina din Sankt Petersburg, supranumita si “a opta minune a lumii”.
Proiectata de catre Prusia si facuta cadou Rusiei (1717) ea este un simbol pentru relatiile diplomatice exemplare dintre aceste doua tari. Impresionanta Camera construita din chihlimbar si alte pietre semipretioase care acum ar valora mai mult de 150 milioane de dolari, a disparut fara urma in timpul celui de-al doilea razboi mondial, de atunci fiind una dintre cele mai vanate comori.
Camera de chihlimbar” avea o suprafata de 1080 de metri patrati, tapetati cu chihlimbar si foita de aur, si cu mobilier din aceeasi piatra semipretioasa.
BLESTEMUL DE LA COLTI – BUZAU
Putina lume a auzit de Muzeul Chihlimbarului de la Colti ( judetul Buzau), care de fapt nu este altceva decat o casa taraneasca, cu odai reci si intunecoase .O casa unica ce adaposteste o colectie unica, cuprinzand piese de chihlimbar in stare pura sau prelucrata. Nici unde in lume nu se intalnesc atitea nuante de culori : de la negru opal, la negru verde, negru galben, maron sidef ,pina la galben pur stralucitor. In acelasi timp Muzeul de la Colti mai cuprinde o colectie rara de flori de mina, roci, fosile si pietre semipretioase.
CHIHLIMBARUL NEGRU SI FURNICA
Drumetul care ajunge mai mult din greseala prin aceste locuri din Buzau, are ocazia de a admira colectia de ambra ,dar si furnica ce a locuit la Colti acum 30 de milioane de ani , prizoniera fara voie intr-o picatura de chihlimbar transformat de mesteri locului in podoaba. Un cercel!
Tot aici, la Colti se afla al doilea chihlimbar ca marime din lume, ce cantareste aproape 2kg. Si poate merita amintit faptul ca, cel mai mare chihlimbar din lume se gaseste tot la noi in tara , la Muzeul Judetean Buzau(3.45 kg).
Mina de chihlimbar se afla chiar la poalele Muzeului Colti si a fost lasata in paragina pe vremea comunistilor. Sunt galerii de sute de metrii in maruntaiele muntelui, abandonate. Oare este posibil sa fi sarac, daca pamantul pe care il stapanesti este plin de pietre semipretioase? Da, la noi este posibil.
Zacamant de chihlimbar se gaseste chiar si la suprafata pamantului, dar cu toate astea cei 1300 de batrani ai satului sunt toti saraci, au fost saraci de sute de ani incoace.
Acesta este BLESTEMUL AMBREI – sa te nasti pe un pamant bogat, dar sa mori sarac.
CHIHLIMBARUL NEGRU DE LA COLTI
A fost atestat stiintific in 1902, prin lucrarea de doctorat a savantului Gheorghe Munteanu Murgoci, faptul ca ambra neagra este unica in lume , chihlimbarul negru se gaseste doar la noi, in Romania, la Colti. Cu toate ca mult timp taranii au crezut ca este o forma bruta de tamaie.
Tot taranii stiu ca, dupa milioane de ani de alchimie pura, in care rasina de brad s-a transformat in piatra semipretioasa de chihlimbar, a adunat in miezul ei puteri tamaduitoare. Batranii stiu taina. Ei dizolvau pulbere de chihlimbar in apa sau alcool, iar tincture miraculoasa ii ferea de boli si de durere. Putini mai stiu si taina se va pierde. Multe se pierd.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu