Ginseng-ul, denumit de botanisti Panax (“vindeca totul” in limba greaca), este o planta perena, cu radacina carnoasa si suculenta. Din aceasta radacina se obtine un ceai natural ce are efecte extrem de benefice. Se spune ca ceaiul din ginseng are nenumarate proprietati vindecatoare si ofera foarte multa energie.
Ginsengul este originar din Manciuria si este utilizat inca de acum 5000 de ani. Chinezii antici il denumeau “Ren Shen”, adica “radacina barbat”, facand aluzie la forma asemanatoare corpului uman. In Coreea si Japonia, ginsengul este denumit “Ninjin”.
Chinezii si-au pus mari sperante in ginseng si il considerau a fi o modalitate de revigorare si un medicament minune, care poate vindeca o gama extrem de vasta de afectiuni. De asemenea, ei considerau consumul regulat de ceai din ginseng a fi calea cea mai sigura pentru a avea o viata mai lunga.
Ginsengul a fost foarte valoros pe vremea cand era schimbat pentru matase sau chiar si pentru aur. Cererea de ginseng era atat de mare, incat chinezii au ajuns sa il importe din Coreea. Cu timpul, culturile salbatice de ginseng au fost epuizate si s-a demarat procesul de cultivare industriala a ginsengului, in scopuri comerciale. Totusi, ginsengul salbatic are o valoare medicinala mult mai mare decat ginsengul cultivat in zone special amenajate.
Radacina de ginseng se poate folosi proaspata, dar si uscata. Se poate cumpara ca si intreg, feliata, sub forma de pudra, ca pliculete cu ceai, Cateodata se folosesc si frunzele ginsengului, dar acestea nu sunt considerate a fi la fel de importante ca radacina.
Ginsengul cultivat poate fi detinut ca ginseng rosu sau ca ginseng alb. In ambele cazuri, ginsengul este crescut pe o perioada de 6 ani inainte de a i se recolta radacinile. Diferenta dintre cele doua tipuri de ginseng consta in modul de procesare a radacinilor. Pentru obtinerea ginsengului alb, radacina este cojita si uscata la soare. Radacina uscata are o culoare alb-galbuie. Pentru a obtine ginseng de culoare rosie, se fierbe radacina necojita, care ia o culoare maron-rosiatica, fiind apoi uscata.
In prezent, ceaiul din ginseng este o bautura naturala cunoscuta la nivel mondial, iar ginsengul este cultivat in mai multe zone ale globului. Prin urmare, exista mai multe tipuri de ginseng, cum ar fi :Ginseng Indian, cunoscut si sub numele de Ashwagandha sau Withania Somnifera – gasit pe Peninsula Indiana. Ginseng Asiatic sau Ginseng Panax – se gaseste in China, Japonia si Corea. Ginseng Japonez (Panax Japonicum) – asa cum indica si numele, creste in Japonia. Ginseng Siberian (Eleutherococcus Senticosus) – acest tip de ginseng creste in China, Japonia, Coreea si Rusia. Nu este chiar ginsengul real, are o radacina lemnoasa, in loc de carnoasa.
Ginsengul sudic, cunoscut si ca (Gynostemma Pentaphyllum) – se gaseste in sudul Chinei, sudul Japoniei si sudul Coreei. Ginsengul brazilian (Pfaffia Paniculata) – se gaseste in Brazilia. Brazilienii il numesc “radacina pentru de toate”.Ginsengul peruvian, cunoscut si ca Maca (Epidium Meyenii) – acest tip de ginseng creste in muntii Anzi din Peru si Bolivia. Se poate consuma atat ca leguma radacinoasa, cat si pentru beneficiile medicale. Ginseng american – creste in Wisconsin, Minnesota, Georgia, Oklahoma, si Ontario.
De 3.000 de ani acesta a fost testat de medicina populară, dar şi de cercetările de laborator din diferite ţări. Pentru că, din anul 1610, de efectele plantei au beneficiat şi europenii prin intermediul negustorilor olandezi care le-au oferit "leacul miraculos". La început, "leacul" a fost privit cu oarecare uimire şi reţinere. Planta-om, plină de minerale În anul 1697, a constituit obiectul unor dezbateri în Academia de Ştiinţe a Franţei. De ce este considerată planta-om un panaceu? În compoziţia sa predomină numeroase săruri minerale - fosfor, sulf, potasiu, calciu, fier, siliciu, mangan, sodiu, titan, vitaminele A, B, C, D, E, acizi graşi şi enzime. Datorită acestei bogate compoziţii, şi efectele rapide ale terapiei cu Ginseng sunt remarcabile: planta reîmprospătează capacitatea de muncă şi contribuie la creşterea randamentului; combate bolile degenerative; contribuie la formarea reflexelor rapide; combate hipertensiunea arterială, dar îi ajută şi pe bolnavii hipotensivi pentru că reglează tensiunea la limitele normale. Administrat după recomandarea specialistului, tratamentul sporeşte acuitatea vizuală şi pofta de mancare; de asemenea, elimină efectele intoxicaţiilor alimentare. Ginsengul poate fi consumat sub formă de ceai cu următoarele ingrediente: rădăcină de ginseng, scorţişoară, frunze de zmeur, flori de soc şi trandafir.
Beneficiile ginsengului pentru sanatate
ginsengul a fost considerat un leac pentru orice, multi cercetatori din zilele noastre pun la indoiala eficacitatea radacinii acestuia.Chiar si asa, foarte multe persoane declara cu imensa convingere ca ceaiul de ginseng este o minunatie pentru sanatate. Potrivit acestor sustinatori ai ginsengului, el este benefic in urmatoarele feluri:
• ajuta la stimularea apetitului, ajuta in procesul de respiratie;
• este revigorator si lucreaza impotriva oboselii;
• ajuta la reducerea oboselii fizice si psihice si a nivelului stresului;
• intareste sistemul imunitar; poate fi utilizat ca afrodiziac;
• adjuvant impotriva artritei; sustinator in lupta cu astmul;
• ajuta la controlul diabetului; reduce riscul aparitiei cancerului;
• ajuta la diminuarea nivelului colesterolului “rau”;
• este eficient impotriva durerilor de cap;
• este foarte bun pentru circulatia sangelui.
• Stabunii nostri mestecau radacina de ginseng pentru a inlatura oboseala si a se energiza. Iata si alte beneficii ale ginsengului:
- Inlatura efectele de senescenta (imbatranire) ale organismului
- Fortifica organismul, intensificand activitatea sistemului imunitar. O substanta din ginseng numita saponina contine antioxidanti care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la intarirea sistemului imunitar.
- Ginsengul contine de asemenea steroizi. Chinezii numesc aceasta planta “esenta barbatilor” (gin=barbat, seng=esenta). Steroizii continuti in ginseng sunt foarte asemanatori cu cei pe care ii secreta corpul uman, fiind deci o planta utila pentru marirea performantelor sportive si inlaturarea oboselii musculare.
- Ginsengul echilibreaza procesele metabolice prin continutul de saponine care au de asemenea rolul de a regla tensiunea, colesterolul si tensiunea arteriala.
- Este un bun afrodisiac, prevenind disfunctiile sexuale atat ale barbatilor cat si ale femeilor. Totodata ginsengul sporeste fertilitatea femeilor si potenta barbatilor.
- Stimuleaza digestia
- Este un bun tonic cerebral, crescand performantele memoriei, atentiei si puterea de concentrare si totodata are efect de clamare, eliminand stresul psihic.
Pentru persoanele care nu se alimenteaza corespunzator si prezinta carente de vitamine si minerale, e foarte important ca aportul de astfel de elemente esentiale sa fie absorbit si utilizat integral. Fara vitamine si substante minerale, organismul este incapabil sa prelucreze si sa transforme in energie proteinele, glucidele si lipidele. Consumul regulat de ginseng este folositor pentru oricine, indiferent de varsta sau sex, deoarece previne imbatranirea si mentine forta si pofta de viata. Efectete deosebite ale ginsengului chinezesc si coreean (Panax Ginseng) sunt cunoscute de milenii...
In medicina Orientului Indepartat este considerat un panaceu, un medicament natural bun la toate. Cu cat planta este mai batrana, cu atat cresc calitatea si puterea tamaduitoare a extractului, deoarece creste continutul in substante active. In cazul ginsengului coreean, calitatea cea mai buna se obtine din planta de cinci-sapte ani. Ginsengul siberian sau radacina de Taiga (Eleutherococcus Senticosus) a fost studiata ca planta terapeutica in primul rand de cercetatorii rusi. Acestia au testat efectele extractului de radacina si au obtinut rezultate deosebite la muncitorii dintr-o fabrica si la sportivi. In cazul celor 15.350 de muncitori testati, rata imbolnavirilor s-a redus la 37,1%, iar in cazul atletilor si altor sportivi, s-au obtinut rezultate deosebite: o rezistenta mai mare si o refacere mult mai rapida a conditiei fizice in urma efortului prelungit.
Ginsengul poate fi benefic în tratamentul diabetului.
Studii efectuate în China în anul 1987 au demonstrat că ginsengul stimulează secreţia de insulină. Un an mai târziu un alt studiu a arătat că această plantă creşte numărul de receptori de insulină din măduva oaselor. În plus, ginsengul siberian are ca efect scăderea glicemiei. Adunând la un loc aceste rezultate se poate spune că ginsengul de orice forma si origine poate ajuta la tratarea bolnavilor de diabet.
Cosmetica moderna redescopera traditiile trecutului in timp ce secretele de frumusete par a fi ingropate la propriu in pamant. Radacinile, rizomii sau alte parti subterane ale plantelor a caror folosire este atestata in farmacopei stravechi, este o sursa de noi idei si produse cosmetice, adesea bio, care exploateaza puterile nebanuite.
Deorece nu s-a descoperit a avea efecte secundare negative asupra organismului, va recomandam si noi sa beti ceai de ginseng si sa aveti incredere in leacurile naturiste vechi, care dau din ce in ce mai multe rezultate in aceasta lume plina de chimicale.
Cine are nevoie de mai multe detalii cu privire la astrograma personala, poate lua legatura cu mine folosind numarul telespectatorului. Ne vedem saptamana viitoare ,va spun la revedere, si ramaneti in compania colegilor mei ,aici pe televiziunea sufletului tau,sunt Catalina Rosescu si va urez iubire si magie
luni, 2 ianuarie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu