luni, 9 aprilie 2012

DIETA PRIMAVARA

Sangele rosu se curata cel mai bine cu "sange verde " -
Cu fiecare zi ce trece, primavara isi intra mai mult in drepturi. Verdele sau crud cucereste pas cu pas peisajul. Natura traieste o adevarata betie verde, o betie a vietii clocotitoare, care a rupt zagazurile iernii. Razele soarelui sunt sorbite cu lacomie de frunzele tinere, transformandu-se in viata,si culoare. In aceasta magie a primaverii, a naturii reinviate, exista o substanta, una singura, care este cheia tuturor transformarilor: clorofila. Descoperirea ei a revolutionat biologia, fiind decriptat astfel - e drept, doar partial - procesul prin care razele soarelui dau viata pamantului: si anume fotosinteza. Micile molecule de clorofila, uluitor de asemanatoare globulelor rosii - elementul de baza al sangelui uman -, sunt temelia vietii pe aceasta planeta. Ele mentin in viata nu numai plantele, ci (conform ultimelor descoperiri) si animalele. Reflexul animalelor carnivore de a paste efectiv plante verzi are ca explicatie efectele tamaduitoare ale clorofilei, care are si asupra organismului uman efecte benefice uluitoare. Sangele verde, cum mai este numita aceasta substanta, ne dezintoxica organismul, ne regleaza tranzitul intestinal, ne vindeca si ne alina ranile, incetineste procesul de imbatranire, ne protejeaza impotriva radiatiilor cancerigene, precum si impotriva substantelor chimice nocive. Cea mai intensa actiune a clorofilei se exercita asupra sangelui uman, compensand carentele in anumite minerale, ajutand la eliminarea toxinelor. Ideea populara ca o cura de urzica, de leurda sau de spanac verde "innoieste sangele " si-a gasit astfel un suport experimental extrem de serios. Oamenii de stiinta au cautat sa dezlege misterul acestei interactiuni intre "sangele plantei " si sangele uman, lucru care nu este foarte usor. In schimb, studiile lor au pus in evidenta o actiune cu mult mai ampla a extractelor de clorofila, asa incat a prins contur ideea unei terapii cu clorofila. In ce consta terapia cu clorofila? Consta pur si simplu in administrarea pe cale orala de extracte vegetale foarte bogate in clorofila. Studiile efectuate in Statele Unite pe aceasta tema au avut rezultate exceptionale. Clorofila declanseaza procese puternice de dezintoxicare, favorizeaza asimilarea si fixarea mineralelor vitale, stopeaza infectiile. Aplicata extern, cicatrizeaza ranile si mareste viteza de regenerare a tesuturilor. In prezent se estimeaza ca cine va reusi sa extraga, sa izoleze clorofila si sa o faca accesibila in alimentele de uz comun, acela va domina industria alimentara si chiar farmaceutica a viitorului. Gastritele si ulcerele de primavara se amelioreaza si ele cu ajutorul acestei cure. Folositi mai ales extractele din plante aromatice blande (patrunjel, telina) si urzica (care este cicatrizanta si antiacida), care vor proteja peretii stomacului si - important - vor combate bacteriile de la acest nivel (inclusiv celebrul Helicobacter pilori). Astmul sau bronsita vor fi si ele ameliorate de aceasta cura, deoarece clorofila inhiba si distruge bacteriile, favorizeaza procesul respirator. Astenia de primavara va fi combatuta, mai ales daca vom folosi plante mai amare (frunzele de papadie sunt excelente), in timp ce starile de oboseala vor fi risipite de extractele verzi de patrunjel si telina, adevarate tonice aromatice. Ar fi pacat sa vorbim despre cura cu clorofila fara sa mentionam efectele sale exceptionale pentru oamenii care lucreaza in mediu toxic, care sunt expusi la radiatii (cum ar fi cele ale monitoarelor calculatoarelor, razele X ale aparatelor de analiza), care au avut sau au o hrana cu multi aditivi sintetici sau cu multa carne. Clorofila protejeaza vasele de sange impotriva sclerozarii, tine la respect infectiile bacteriene indiferent de localizare (chiar si pericardita - inflamatia muschiului cardiac - a fost tratata cu succes cu acesta terapie).
Fireste, ca orice cura de primavara, si terapia cu clorofila este adresata practic tuturor persoanelor, fie ele tinere sau in varsta. Desi este eficienta si in boala canceroasa ori in cele tumorale benigne, cura cu clorofila este recomandata in special persoanelor sanatoase. Periodic, mai ales la schimbarile de anotimp, organismul are nevoie de dezintoxicare, iar clorofila este un mijloc sigur si eficient de purificare, care va asigura premisele unei stari de sanatate excelente si a unei forme fizice si psihice maxime. O a doua categorie careia i se adreseaza cura cu clorofila este aceeea a persoanelor care au afectiuni cronicizate. Astmul si bronsitele (inclusv cele tabagice), hepatita cronica (inclusiv fazele pre-cirotice si cirotice), reumatismul cronic si cel degenerativ, guta si multe alte boli pot fi ameliorate si vindecate cu ajutorul extractelor verzi. Batranii si convalescentii, adolescentii cu tulburari hormonale vor beneficia, de asemenea, de efectele reglatoare exceptionale ale extractelor de clorofila. De asemenea, obezitatea, inclusiv cea care apare pe fond de dezechilibru hormonal, raspunde foarte bine la acest tratament, asociat cu o cura vegetarian-crudivora.


URZICA
Cu toate ca urzica este o planta cunoscuta pe care o folosim deseori in alimentatie, de cele mai multe ori nu ne gandim la proprietatile ei vindecatoare, la faptul ca ne-ar putea intari sanatatea. Acum o vom cunoaste ca pe o planta noua, ca pe un pretios ajutor al nostru, apreciind-o de fapt la adevarata ei valoare. Denumirea ei in limba engleza, nettle, se spune ca provine din cuvantul olandez netel, care inseamna ac, cea ce nu este departe de adevar caci la atingere inteapa usturator. Cu toate acestea ,urzicile preparate ca infuzie, sau mancare, nu mai inteapa si au un gust placut. Urzicile sunt raspandite pe tot globul cu exceptia regiunii arctice si a centrului si sudului Africii. Pot fi intalnite pe langa garduri, pe langa case, pe malul apelor si in general sunt raspandite de la campie pana la zona alpina. Ele se culeg numai din zone nepoluate, din zone in care pamantul nu contine substante daunatoare. Astfel urzicile culese de la marginea drumului sau de langa case pot contine plumb care este toxic pentru organism. Atentie deci de unde le cumparati caci trebuie sa stiti de unde sunt culese. Urzicile contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc. Datorita acestui bogat continut ele sunt folosite ca aliment precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui.



CUM ACTIONEAZA URZICA ASUPRA ORGANISMULUI

- Vitaminizeaza si remineralizeaza organismul. - Elimina starea de anemie.
- Echilibreaza sistemul de aparare al organismului. - Curata sangele avand efect detoxifiant. - Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor.
- Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea. - Stimuleaza metabolismul.
- Stimuleaza secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal si digestia. - Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. - Actioneaza impotriva viermilor intestinali.
- Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor.
- Fluidifica sangele. - Scade glucoza in sange. - Are actiune hemostatica oprind sangerarea. - Mareste cantitatea de urina eliminata, contribuind la eliminarea substantelor toxice din sange si in general din organism. - Favorizeaza eliminarea masiva a acidului uric pe cale renala. - Stimuleaza secretia glandelor mamare la femeile lauze.
- Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile.
- Influenteaza favorabil reumatismul si guta. - Provoaca scaderea temperaturii corpului in diferite stari febrile. - Este tonic capilar si combate matreata. Iata ca aceste multiple proprietati nu pot decat sa demonstreze ca urzica ne poate intarii efectiv organismul, purificand sangele si regenerand celulele.

RECOMANDARE IN URMATOARELE AFECTIUNI:

- Afectiuni renale, ale prostatei si ale vezicii urinare. - Afectiuni circulatorii.
- Efecte benefice in caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi. - Afectiuni gastrice, hepatice, intestinale. - Insuficienta secretorie gastrica, hepatica, pancreatica si intestinala.
- Indigestii, enterita, diaree, dizinterie. - Ulcer duodenal, litiaza biliara si duodenala.
- Tulburari gastrice datorita abuzului de tutun. - Retentie urinara, incontinenta urinara.
- Hemoptizie, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree. - Retentie de apa in organism - Ascita, reumatism, guta. - Obezitate, lombago, sciatica si alte nevralgii. - Amigdalite, pneumonii, bronsita. - Astm bronsic, alergii.
- Rani, urticarie, psoriazis. - Alopecie, matreata, seboree. - Tumori. - Profilaxia cancerului.

CUM SE FOLOSESC URZICILE Pentru revigorare si detoxifiere se poate face o cura cu infuzie de urzica (o lingura de planta proaspata bine maruntita la o cana cu apa clocotita sau o lingurita de pulbere de planta uscata la o cana cu apa clocotita lasata acoperita timp de 15 minute), trei pahare de ceai pe zi, timp de trei, patru saptamani. Nu este bine ca aceasta cura sa depareasca 6 saptamani Pentru tonifierea parului si combaterea matretii, se pot folosi infuzii din 40, 50g frunze maruntite la 1l de apa clocotita. Se lasa 30 minute acoperit, se strecoara si se spala parul. Urzicile mai pot fi uscate si maruntite, pulberea fiind pastrata si folosita pentru adaos la mancare pentru vitaminizare, mineralizare si intarirea organismului.

STEVIA
Stevia este o planta foarte des intalnita in Romania insa beneficiile ei nu sunt atat de cunoscute in si apreciate la fel cum erau pe vremea bunicilor. Acestia stiau de portia de sanatate pe care stevia le-o ofera si o consumau abundent in sezonul primaverii. Stevia creste salbatica in jurul stanelor si a pasunilor montane dar si in zonele de deal. In pamant ea are un rizom gros, cu multe capete, iar la suprafara acestuia are o tulpina aeriana inalta, dreapta si are frunze mari. Stevia este o planta dulce-acrisoara, creste primavara si insoteste spanacul in misiunea lor anuala de a ne curata si vindeca organismul uman de toate toxinele acumulate peste iarna. Frunzele de stevie pot fi consumate crude si au un gust dulce-acrisor, asemeni spanacului, dar pot fi folosite si in supe, ciorbe sau alte mancaruri gatite. Stevia este o planta bogata in vitamina C , saruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), proteine si fibre. Este o planta minune pentru ca ne ajuta sa eliminam lichidul de prisos din corp Stevia este planta care poate fi folosita drept indulcitor natural pentru ca este de 30 de ori mai dulce ca zaharul. Are un continut caloric scazut si este o sursa sigura de zinc, fosfor, calciu, potasiu, magneziu, vitaminele A si C. Specialistii in medicina naturista o recomanda in special persoanelor care sufera de diabet. Mai mult, o dieta cu stevie este ideala pentru imbunatatirea functiilor memoriei si cresterea activitatii mentale.Se poate folosi cu succes si pentru a scapa de kilogramele in plus gratie continutului caloric scazut si actiunii benefice asupra digestiei. Extern, stevia trateaza ranile deschise, infectiile pielii, daca se aplica proaspata pe zona afectata.
Mai mult, specialsitii au observat ca, daca se consuma cu 30 de minute inainte de masa, ceaiul de stevie normalizeaza apetitul, tocmai de aceea este un excelent catalizator pentru pofta ta exagerata de mancare. In China, stevia intra in componenta pastei de dinti pentru ca elimina bacteriile de la nivelul gurii si impiedica dezvoltarea lor. Tocmai de aceea este foarte importanta si pentru sanatatea orala. Pentru a beneficia de proprietatile curative ale steviei, o poti consuma fie in mancare, ca ceai sau tonic. Lasa peste noapte frunzele proaspete de stevie intr-un vas cu apa, iar dimineata poti consuma lichidul pe stomacul gol. Nu are efecte adverse, iar excesele nu dauneaza. Dimpotriva, o dieta stricta si regulata iti va regla activitatea stomacala, vei scapa de oboseala mentala si fizica si vei manca mai sanatos, uitand de dulciurile in exces.
SPANACUL
Inca din preistorie, spanacul, originar din Asia Mica, a fost considerat un „leac” si a fost folosit in scop terapeutic. Arabii il utilizau in combaterea afectiunilor gatului, plamanilor si pentru detoxifierea intestinelor.In Franta, DE EXEMPLU spanacul a devenit mai popular incepand din secolul al VII-lea, cand s-a trecut la cultivarea sa in special in gradinile manastirilor. Si chinezii il consumau, dar spanacul era destinat numai nobililor.
Spanacul a trezit aprecierea de-a lungul timpului in special pentru faptul ca detine surse importante de minerale. Mai exact, 100 g spanac contin 510 mg de sodiu, 375 mg potasiu, 49 mg de calciu, cate 37 mg fosfor si magneziu, 29 mg sulf, 2-6 mg fier. De asemenea, spanacul este bogat in vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, E, PP si mai multi antioxidanti vitali. O portie de spanac contine o cantitate de proteine similara cu cea existenta in peste, pui sau oua. Cura cu spanac ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si reduce aparitia ridurilor. in plus, aceasta cura se recomanda chiar si bolnavilor de cancer sau in prevenirea acestei maladii.Pentru ca efectul sa fie maxim, spanacul trebuie sa se consume crud. Consumul de spanac mai contribuie la cresterea diurezei, stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare. Si in osteoporoza este benefic, datorita vitaminei K pe care o contine si care ajuta la intarirea sistemului osos. Dieta cu spanac contribuie totodata la tonifierea miocardului si stimuleaza activitatea inimii. De aceea, cardiacii ar trebuie sa faca regulat cure cu spanac. Clorofila pe care o contine in combinatie cu fierul, regenereaza sangele si creste continutul de hemoglobina, iar datorita acidului folic, spanacul previne anomaliile sistemului nervos si contribuie la buna functionare a creierului. Spanacul are proprietati antiinflamatorii, de aceea se recomanda bolnavilor de artrita, dar si celor care au probleme cu vederea. Luteina din compozitia spanacului protejeaza ochii impotriva cataractei si reduce riscul pierderii vederii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu