luni, 16 aprilie 2012

spanacul

Mediul ambiant este supraincarcat de substante toxice ca: pesticide, ingrasaminte, produse petrolifere etc., care patrund in organism prin aerul inspirat, prin mancare si apa. Chiar si corpul nostru produce deseuri metabolice toxice care trebuiesc eliminate pentru a ne mentine sanatatea si fortele vitale. Corpul hranit corect si sanatos elimina in mod natural aceste toxine prin plamani, piele, rinichi si intestinul gros (colon). Din nefericire, cu timpul, ca urmare a bolilor, obiceiurilor alimentare gresite, nesanatoase si a altor factori, depuratia organismului incetineste si toxinele se acumuleaza.
Recomandari pentru detoxifierea periodica a organismului:
• Nu consuma alimente prajite
• Nu consuma alimente conservate sau afumate
• Evita pe cit posibil alimentele din supermarket care contin E-uri: coloranti, conservanti si alti amelioratori
• Nu consuma carne si mezeluri
• Inlocuieste dulciurile cu fructe
• Elimina fainoasele albe. Consuma cereale, piine neagra, de secara, de tarite
• Consuma fructe, legume proaspete si proteine vegetale(soia, ciuperci)
• Consuma cel putin 2 l de apa pe zi
• Nu consuma: zahar, cafea, alcool si bauturi racoritoare sintetice
• Inlocuieste zaharul cu miere
• Pentru energizare consuma ceai verde in locul cafelei
• Consuma multe sucuri naturale si ceaiuri de plante
• Bea in fiecare seara inainte de culcare si dimineata la sculare urmatoarea bautura: un pahar de apa plata cu sucul de la 1 jumatate de lamiie si 1 lingurita de miere
• Consuma lactate proaspete: iaurt, sana, chefir. Studiaza eticheta: sa nu contina E-uri, coloranti si conservanti
• Pentru detoxifierea vezicii biliare si a ficatului, bea in fiecare dimineata pe stomacul gol: 1 lingura de ulei de masline virgin amestecat cu putin suc de lamiie(apoi stai 20-30 minute culcat pe partea dreapta) Efectele sunt extraordinare. Crizele de dischinezie biliara vor disparea definitiv
• Exercitiile fizice, mersul activ, stimuleaza actiunea sistemului cardiovascular si procesele metabolice in organism, intensificand functiile naturale de depuratie
• Incearca cel putin 1 zi saptamina sa maninci numai "hrana vie". Deci, nu consuma alimente fierte sau prajite(mincare gatita) ci numai alimente nutritive in stare naturala: fructe, legume, sucuri naturale, nuci, stafide, smochine, curmale, cereale integrale, apa, ceaiuri etc
• Daca ai vointa si doresti o detoxifiere mai profunda consuma "hrana vie" 5-7 zile

SPANACUL
Inca din preistorie, spanacul, originar din Asia Mica, a fost considerat un „leac” si a fost folosit in scop terapeutic. Arabii il utilizau in combaterea afectiunilor gatului, plamanilor si pentru detoxifierea intestinelor.In Franta, DE EXEMPLU spanacul a devenit mai popular incepand din secolul al VII-lea, cand s-a trecut la cultivarea sa in special in gradinile manastirilor. Si chinezii il consumau, dar spanacul era destinat numai nobililor.
Spanacul a trezit aprecierea de-a lungul timpului in special pentru faptul ca detine surse importante de minerale. Mai exact, 100 g spanac contin 510 mg de sodiu, 375 mg potasiu, 49 mg de calciu, cate 37 mg fosfor si magneziu, 29 mg sulf, 2-6 mg fier. De asemenea, spanacul este bogat in vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, E, PP si mai multi antioxidanti vitali. O portie de spanac contine o cantitate de proteine similara cu cea existenta in peste, pui sau oua. Cura cu spanac ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si reduce aparitia ridurilor. in plus, aceasta cura se recomanda chiar si bolnavilor de cancer sau in prevenirea acestei maladii.Pentru ca efectul sa fie maxim, spanacul trebuie sa se consume crud. Consumul de spanac mai contribuie la cresterea diurezei, stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare. Si in osteoporoza este benefic, datorita vitaminei K pe care o contine si care ajuta la intarirea sistemului osos. Dieta cu spanac contribuie totodata la tonifierea miocardului si stimuleaza activitatea inimii. De aceea, cardiacii ar trebuie sa faca regulat cure cu spanac. Clorofila pe care o contine in combinatie cu fierul, regenereaza sangele si creste continutul de hemoglobina, iar datorita acidului folic, spanacul previne anomaliile sistemului nervos si contribuie la buna functionare a creierului. Spanacul are proprietati antiinflamatorii, de aceea se recomanda bolnavilor de artrita, dar si celor care au probleme cu vederea. Luteina din compozitia spanacului protejeaza ochii impotriva cataractei si reduce riscul pierderii vederii.
LEURDA
Dupa anotimpul de iarna, in care alimentatia a fost bazata, in principal, pe produse din carne si cu mare carenta in legume proaspete, devine absolut necesara o curatire a sangelui si a organismului, intrat in primavara mai anemic, cu grad variat de debilitate si cu o imunitate mult diminuata. In aceasta perioada, natura intervine cu o planta de mare valoare: leurda. -- este unul dintre primii vestitori ai primaverii, care inunda la suprafata solului inca din luna martie, imediat dupa ghiocei. Se intalneste in toata Europa de Est si in Caucaz, prin flora spontana din zonele de deal si de munte, preferand tufisurile si padurile umede si umbroase de foioase (fag, stejar, carpen), cu frunzis putrezit, asternut pe soluri afanate, bogate in humus si slab acide. In muntii Carpati, leurda este destul de frecvent intalnita, mai ales in Masivul Lapusului, in Muntii Maramuresului, Calimani, Cozia si Bihorului. Sunt bine cunoscute palcurile dese de leurda care acopera solul, ca un covor verde, pe varful Leordis din muntii Aninei si in satul Leordina de pe valea Viseului.
Rol esential in curatirea sangelui

Proprietatile terapeutice ale leurdei reliefeaza, in primul rand, rolul depurativ, respectiv capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decat usturoiul.
Pentru aceasta actiune, se recomanda ca, in fiecare primavara, sa se faca o cura de 4 saptamani, cu frunze proaspete (de remarcat ca, prin uscare, frunzele isi pierd din proprietati). In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine.

Prin consumul intern, leurda actioneaza favorabil in numeroase afectiuni maladive:

- in bolile gastrointestinale are efecte in diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari si in distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici;
- in afectiuni cardiovasculare curata sangele de substante toxice, reduce hipertensiunea arteriala, intervine in ateroscleroza coronariana, hematurie, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitand aparitia trombozei si tromboflebitei prin fluidificarea sangelui si prin dizolvare a placilor de colesterol;
- in bolile aparatului respirator este benefica la persoane cu bronsite, tuberculoza pulmonara si infectii la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli);
- in afectiunile sistemului nervos intareste memoria prin marirea capacitatii de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea la nivelul capului si starile de anxietate (frica) si de neliniste;
- in boli renale curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, foarte daunator la bolnavii de guta.

Prin uz extern, leurda are bune efecte in combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, rani greu vindecabile, scrofuloza si alte boli cronice de piele.
Modest si banal, patrunjelul are putere cat o fabrica de medicamente

Numele latin al patrunjelului este Petroselinum crispum si vine din limba greaca, unde "petros" inseamna piatra, iar "selinon" telina. Asadar, grecii antici considerau patrunjelul un fel de... telina de stanca, pe care o foloseau atat ca aliment, cat si ca planta medicinala. Cu frunzele sale erau decorate si aromatizate mancarurile, dar erau si incoronati invingatorii in intrecerile sportive sau erau tratate muscaturile de sarpe ori de scorpion. Planta provine de pe malurile Marii Mediterane si a ajuns pe actualul teritoriu al Romaniei cu cel putin 2000 de ani in urma. In prezent, patrunjelul este cel mai folosit zarzavat in bucataria traditionala

romaneasca, iar pana nu demult, era un remediu redutabil in medicina noastra populara. Cu el erau oblojite ranile in pericol de a se infecta, erau frecate gingiile slabite, erau facute fierturi contra bolilor de ficat sau de intestin, ori era folosit pentru diferite "deochiuri" sau "facaturi". In ultimii ani, frunzele aromate ale patrunjelului, laolalta cu cele ale "rudelor" sale, mararul, telina si leusteanul, au devenit tinta unor studii medicale cu rezultate uluitoare, care plaseaza zarzavaturile traditionale mai degraba in farmacii decat pe tarabele din piete. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre aplicatiile terapeutice extraordinare ale patrunjelului, nu inainte de a vedea cum se prepara si cum se administreaza frunzele sale.
Acest zarzavat este o adevarata colectie de vitamine, minerale si alte principii active cu efecte terapeutice foarte intense. Totusi, simplul consum ocazional de patrunjel, ca zarzavat, nu pare a avea rezultate terapeutice. De ce? Deoarece dozele de patrunjel pe care le consumam sunt insuficiente pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru ca prepararea termica a acestei plante inactiveaza multe din substantele active terapeutic. Din aceste motive, este necesar sa acordam o foarte mare importanta metodelor de preparare care urmeaza, ce ne vor ajuta sa punem cu adevarat in valoare patrunjelul ca medicament:

Sucul

Pentru a obtine sucul de patrunjel verde se mixeaza o mana de frunze proaspete la care s-au adaugat patru linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora sa macereze si se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat astfel obtinut este un remediu puternic si, ca atare, nu se administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula, se iau de 3 ori pe zi cate 4-6 linguri (cate 20-30 ml) de suc de frunze de patrunjel, diluate in cate un sfert de pahar de suc de morcov.
Patrunjelul ca adaos in hrana

Foarte multe din mancarurile de zi cu zi pot fi "innobilate" prin adaugarea de frunze de patrunjel verde, proaspat. In mancarurile calde, cum ar fi ciorbele, supele, tocanitele, va fi adaugat dupa prepararea termica, pentru pastrarea continutului de vitamine al plantei. Patrunjelul mai poate fi adaugat ca si condiment si totodata ca element decorativ, in toate salatele, in sandviciuri, in sosuri, in garnituri.

Vinul de patrunjel

Pentru tratamentul problemelor digestive si de apetit, ca adjuvant contra insuficientei cardiace si a bolilor de inima, se recomanda vinul de patrunjel: 20 de tulpini proaspete cu tot cu frunze se maruntesc si se pun intr-un litru de vin, la care se adauga 2 linguri de otet. Se lasa sa macereze vreme de 7 zile, dupa care se adauga 300 g miere de albine. Se agita pana se topeste mierea, apoi se strecoara si se pune in sticle. Se bea cate un paharel inainte de masa.
Anemie, anemie feripriva, deficit de fier - frunzele patrunjelului sunt bogate in fier (5 mg la 100 de grame de frunze), dar si in vitamina C, care ajuta la asimilarea acestui oligoelement. Contra anemiei feriprive si a deficitului de fier in organism se recomanda salata de patrunjel, cate 50 de grame pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de alte 2 saptamani de pauza, dupa care se reia. Aceasta salata este foarte bogata si in vitamina B12, care joaca un rol esential in formarea globulelor rosii.
* Vitamina C - frunzele de patrunjel contin de trei ori mai multa vitamina C decat portocalele si de 2,5 ori mai multa decat lamaile. Pentru tratarea deficitului acestei vitamine (scorbut), dar si ca adjuvant contra racelilor, a infectiilor de tot felul, se recomanda salata de patrunjel, care se consuma zilnic, 50 de grame, in cure de 2-6 saptamani.
* Vitamina B12 - patrunjelul contine substante care ajuta la producerea acestei vitamine in organism, o vitamina necesara formarii globulelor rosii, mentinerii imunitatii organismului la parametri optimi, bunei functionari a gonadelor etc.
* Vitamina K - patrunjelul este printre cele mai bogate vegetale in vitamina K, necesara coagularii normale a sangelui si inchiderii ranilor, mentinerii starii de sanatate a inimii si a vaselor de sange, mentinerii densitatii osoase etc. Pentru un aport sporit de vitamina K, se recomanda curele de cate 4 saptamani, timp in care se consuma minimum 30 de grame de patrunjel verde zilnic.
Imbatranire, efect antioxidant - frunzele de patrunjel contin opt vitamine si numeroase alte substante care previn degenerarea ADN-ului si imbatranirea celulelor, cum ar fi flavonoidele, clorofila, ftalidele etc. In studiile facute pe animale, a iesit in evidenta o uimitoare capacitate a frunzelor de patrunjel de a combate radicalii liberi, care duc la imbatranirea prematura. Pentru a obtine aceste efecte, se recomanda consumarea in timpul sezonului cald a minimum 20 de grame de patrunjel pe zi, adaugat in mancare ori sub forma de salata.
Loboda este bogata in fibre si vitaminele E si K. Are o valoare energetica scazuta 19 calorii/ 100g. Loboda are proprietati depurative, diuretice, remineralizante, vitaminizante si da rezultate bune in afectiuni ginecologice si afectiuni hepatice. Totodata planta asigura detoxifierea rapida a organismului iar daca aveti febra bronsita, astm mestecati frunze proaspete. Atentionari! cei cu pietre la rinichi sa nu o consume. Loboda se poate prepara dar adevarata ei valoare o are in stare cruda, in salate.
Untisorul contine potasiu si fibre care ajuta la reducerea nivelului colesterolului si regleaza hipertensiunea arteriala.Untisorul mai contine beta-caroten, vitaminele C, E si calciu. Este bun in cataracta si mentine sanatatea creierului. Frunzele sau radacinile de untisor sunt folosite in salate pentru proprietatile lor de a imbunatati circulatia venoasa, in tratamentul hemoroizilor, ajuta in detoxifierea organismului, regleaza tranzitul intestinal. Valoarea energetica este de 22 calorii/ 100g.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu