Este rasina unui mic arbore (Commiphora myrrha) cu ramurile ceruite si cu spini mari, care creste pe tarmurile desertice ale Marii Rosii. Inzestrata cu o mireasma speciala si cu proprietati vindecatoare exceptionale, smirna a fost unul dintre darurile pe care cei Trei Magi de la Rasarit le-au adus pruncului Iisus, in noaptea sfanta a Nasterii Sale. Ce are atat de special aceasta planta, incat sa fie vrednica de a deveni un dar pentru Mantuitor? In primul rand, parfumul sau, despre care se crede inca din Antichitate ca indeparteaza toate ispitele si gandurile negre, predispunand sufletul la rugaciune si la meditatie. Smirna este in traditia multor popoare crestine simbolul cuminteniei, infranarii si intelepciunii. Chiar in traditia pora romaneasca exista expresii de genul: "Sa stai cuminte smirna" sau "A tacut smirna", care ilustreaza foarte bine valentele psiho-spirituale cu care este investita aceasta rasina, adusa de pe taramurile pe care a pasit Iisus, impreuna cu apostolii Sai.
Mirosul de smirna, cu mult mai fin si mai subtil decat cel de tamaie, mangaie pe tot omul ce sta in Biserica,loc tainic de rugaciune.
Cu totii am auzit de tamaie, insa nu si de smirna. Pe scurt, smirna este un produs superior tamaiei, avand o culoare galben inchis, uneori cu puncte albe, care are un miros deosebit de placut. Ca si tamaia, inca din vechime, smirna constituie unul din darurile pretioase care se puteau face cuiva. Smirna este in traditia multor popoare crestine simbolul puritatii sufletesti. Copaceii exotici din care iese smirna pot ajunge pana la inaltimea de 4-5 metri. Arbustul mai este raspandit in Sumatra, Java, Malaezia, Vietnam, Cambodgia, China, Thailanda. Printre cele mai renumite zone de produs smirna se numara, inca si astazi, Yemenul si Etiopia.
La sfarsitul lui august, incep sa apara flori albe si verzi, iar in trunchiul arborelui se formeaza noduri. El este atunci incizat si, in urma acestei operatii, se va scurge o rasina galbena, care se va usca pe trunchiul arborelui. Se va inchide la culoare si va fi culeasa in timpul lunilor de vara. Ceea ce se scurge din coaja acestora se intareste, in contact cu aerul, devenind un produs tare cautat si scump, atat in cultul religios, cat si in industria farmaceutica si parfumerie.
Cuvantul "smirna" isi trage originea dintr-un cuvant ebraic vechi, care inseamna "a fi amar". Potrivit acestui sens, smirna este cu adevarat o substanta tare amara, de altfel, ca mai toate rasinoasele. Avand initial o culoare galben deschisa, odata cu solidificarea acesteia, ea capata o culoare rosiatica-bruna. Prin ardere, smirna degaja un minunat miros.
Smirna este adesea pomenita in Sfanta Scriptura, cu precadere insa in Vechiul Testament. Dintre locurile in care este pomenita aceasta, le aducem ca marturie pe urmatoarele: Israelul faceau negot cu smirna si primeau in schimb grau, ceara, miere, untdelemn si balsam, dupa cum aflam din cartea lui Iezechiel (27,17).
Matei in evangheliasa ne spune ca smirna, alaturi de aur si de tamaie, a fost unul din darurile pe care Magii l-au adus Mantuitorului la Nastere: "Si, intrand in casa, L-au vazut pe Prunc impreuna cu Maria, mama Sa; si cazand la pamant, I s-au inchinat; si deschizandu-si visteriile, I-au adus daruri: aur, tamaie si smirna." Nicodim a folosit smirna, amestecata fiind cu alte arome, la imbalsamarea trupului lui Iisus: "Si a venit si Nicodim, cel care venise la El mai inainte noaptea, aducand ca la 100 de litre de amestec de smirna si aloe." Alaturi de tamaie, smirna intra si ea in compozitia Sfantului si Marelui Mir
Încă din vremuri îndepărtate smirna era folosită pentru a parfuma încăperile mai ales, dar era întrebuinţată şi pentru fumigaţiile mediumilor sau a vracilor, cât şi în cazul multor boli de către medicii acelor timpuri.
Deseori noi avem despre oamenii acelor vremuri o concepţie limitată, crezându-i fără o cunoaştere suficientă, dar se pare că deţineau cunoştiinţe de botanică, alchimie şi medicină naturistă cel puţin cum le avem noi astăzi. Acestia cunostau cum să folosească smirna şi efectele ei benefice.
Dar sa ne intoarcem în zilele noastre, si sa redescoperim cu uimire şi plăcere proprietăţile miraculoase a multor plante şi copaci exotici. Esenţele acestora ne sânt de real ajutor în prezent, când ritmul de viaţă s-a accelerat şi odată cu el stressul şi responsabilităţile cu care ne confruntam. Dacă folosim smirna, este bine de ştiut că ea este o esenţă atat de tip Yin ,cat si Yang, deci care echilibrează toate valorile aurei şi ale organismului.
Folosita din cele mai vechi timpuri, in ritualurile religioase si impreuna cu tamaia si nardul in purificarea si armonizarea energiilor in temple sau pentru parfumarea somptuoaselor palate orientale, smirna este si astazi extrem de folosita atat in scopuri terapeutice, in cosmetica si parfumerie cat si in practicile de meditatie si elevare spirituala, pentru echilibrare psihoemotionala si stimulare mentala.Uleiul esential de smirna este obtinut din rasina arborelui Styrax. Rasina este recoltata prin incizarea trunchiului arborelui care are cel putin 7 ani. In medicina traditionala, triburile indigene foloseau smirna ca un puternic antiseptic, antiinflamator si expectorant.Si astazi, uleiul de smirna smirna se regaseste in numeroase balsamuri dermatologice si respiratorii.Pe langa multiplele proprietati terapeutice si cosmetice, uleiul esential de smirna este un ulei calmant si relaxant emotional, neurostimulant si protector la nivel energetic.
Parfumul sau complex cu note de varf dulci, si vanilate , profunde de caramel, miere si cafea prajita, face fara indoiala din uleiul esential de smirna cea mai intalnita esenta in parfumuri, in cosmetica sau manufactura sapunurilor. Anticii greci spuneau despre aceasta ,că merită să îi fie răsplătită greutatea în aur. Pe lângă legăturile religioase şi culinare ale smirnei, aceasta a fost utilizată şi ca puternic dezinfectant.
În sălile egiptene din British Museum pot fi văzute multe vase, majoritatea din alabastru, onix sau sticlă, datând din anii 3000-2000 î.Hr. Unele au fost vase de pomezi (unsori), iar altele, cu forme svelte, erau destinate păstrării uleiurilor aromate. Cu 2000 de ani înainte de a fi descoperite de arabi, egiptenii stăpâneau modalităţile extragere a esenţelor aromatice prin distilare. Cleopatra folosea unguente deosebit de scumpe pentru catifelarea şi parfumarea mâinilor, părului şi a trupului. Era proprietara unei „grădini de balsamuri”, un lux exorbitant pentru acele vremuri. Influenţa Egiptului s-a extins rapid în Mesopotamia. O tăbliţă de lut din Babilon, datând din 1800 î.Hr., reprezenta o comandă pentru „ulei de cedru, smirnă şi chiparos”. Aduse din Egipt, acestea erau folosite ca ingrediente în cele mai scumpe produse cosmetice. Fiind prin excelenţă agenţi antiseptici şi revitalizanţi, folosirea lor în cosmetică viza păstrarea prospeţimii pielii.
Utilizată frecvent în mâncăruri, smirna devine tratament pentru tumorile uterine, având proprietatea de a pune în mişcare sângele. De asemenea, durerile de dinţi sunt diminuate considerabil. Miraculoasa răşină este intens folosită în medicina naturistă chineză, pentru tratarea durerilor cauzate de reumatism, artrită şi rezolvă problemele circulatorii. Tulburările sistemului nervos sunt calmate prin fumigarea unei bobiţe de smirnă, ca şi în cazul tămâiei. Smirna nu se va dizolva in apa, ci se va topi si va
pluti la suprafata, in schimb va imprumuta aroma si ceva din proprietatile sale terapeutice apei. Pe o tabla incinsa la foc (poate fi pusa pe un ochi de aragaz sau deasupra unei lumanari) se pune o bobita de smirna, care va incepe sa fumege, raspandind in incapere un miros specific. Daca rasina se aprinde, o vom stinge, intrucat flacara o va mistui impreuna cu substantele sale aromate, fara ca acestea sa se difuzeze in aer. In schimb, daca este lasata sa arda mocnit pe tabla incinsa, fumul care se va raspandi lent in incapere.Va inmiresma atmosfera pentru o perioada de cel putin o ora, exercitandu-si efectele terapeutice. Curata cu succes aura si stabilizeaza energia subtila umana. Se stie din strabuni ca smirna si tamâia purifica energetic un spatiu, dar si biocâmpul, invelisul energetic uman. Este o terapie cu rezultate de necontestat.
Smirna este un agent antimicrobian eficient, care are o actiune complementara dovedita. In primul rand stimuleaza productia de globule albe, iar in al doilea rand are un efect antimicrobian indirect. Smirna poate fi utilizata intr-o gama larga de afectiuni care necesita o actiune antimicrobiana. Este utilizata in special in tratamentul infectiilor orale precum ulcere aftoase, gingivita, deficienta de fosfor, precum si faringita si sinuzita. Poate fi benefica si in laringita si probleme respiratorii.
In oboseala, si astenie - se iau 20 de picaturi de tinctura de smirna, diluate in putina apa, de 2 ori pe zi. Smirna are efecte invioratoare puternice,stimuland circulatia cerebrala si favorizand activitatea intelectuala.
In stari de neliniste, agitatie psihica, incapacitate de concentrare, sau in neregasirea de sine - se fac fumigatii cu smirna in locul in care dormim sau, daca este posibil, chiar in camera de lucru. Parfumul deopotriva patrunzator si fin al smirnei actioneaza asupra unor terminatii nervoase ale organului olfactiv, avand efecte tonice psihice, eliminand anumite tensiuni emotionale si calmand impulsurile necontrolate venite din subconstient.
ROPRIETATIle uleiului de smirna Calmant, hidratant si tonifiant cutanat, mentine elasticitatea si supletea pielii. Cicatrizant cutanat de exceptie, regenereaza si repara tesutul cutanat, deteriorat, agresat, imbatranit. Antibacterian eficient impotriva microorganismelor care provoaca infectiile cutanate.Trateaza pielea matura, flasca, lipsita de suplete si vitalitate, extrem de uscata, crapata, rugoasa (atat pentru maini,cat si pentru picioare) .Regleaza tenuri cu tendinta acneica, iritate,sau sensibile.
Antiinflamator si antiseptic deosebit ,decongestionant si expectorant bronhopulmonar, antiinflamator osteoarticular si rubifiant (incalzeste muschi si articulatiile dureroase).
Diuretic si digestive, stimulant si echilibrant al sistemului nervos,balsam pentru inima, creaza o aura protectoare contra agresiunilor psihice si stresului cotidian.
Utilizarea uleiului esential de smirna:
- numai diluat, in concentratie de 0,5 – 2%;
- ca ingredient in unguente locale pentru ingrijirea pielii crapate, afectate de zgarieturi si diverse plagi inchise;
- ca ingredient in compozitii cosmetice cicatrizante;
- ca ingredient alaturi de active specifice in compozitii dedicate problemelor de piele: eczeme, arsuri, psoriazis;
- ca ingredient in pasta de dinti, solutii pentru clatirea gurii;
- ca ingredient in frectii pe torace si spate pentru infectii pulmonare;
- ca ingredient in frectii la baza gatului pentru ajutor in reglarea tiroidei;
- in vaporizatoare pentru aromaterapie pentru stari de fobie, autism, angoase, depresie;
- ca ingredient in masaje pentru inaltarea spiritului.
miercuri, 19 octombrie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ma intereseaza si pe mine un puiut de smirna. Tel.0749167211
RăspundețiȘtergereMULTUMESC