Se spune despre miros ca este " simtul amintirilor delicate. Si este adevarat! Mirosul de mere coapte sau paine aburinda scoasa din cuptor ne duce cu gandul la casa parinteasca, mirosul de brad ne aminteste de zilele de vacanta petrecute la munte printre paduri de brazi si pini, sau de zilele sarbatorilor de iarna cu toata incarcatura emotionala, atunci cand in fiecare casa exista un brad impodobit; sau mai mult decat atat, un amestec floral de vanilie, santal, scortisoara, iasomie, flori de portocal ne duce cu gandul imaginar la un rasarit de soare la malul marii unde adie o briza de padure tropicala! De ce mirosul creeaza toate aceste trairi? Sa fie o explicatie aceea ca in creier centrii nervosi ai mirosului sunt asezati langa centrii nervosi ai sferei emotionale? Simtul olfactiv este singurul deplin dezvoltat la nastere si joaca un rol important in a recunoaste si a creea legatura cu mama, iar pe de alta parte, animalele isi recunosc puii dupa miros ( sunt vietuitoare care-si abandoneaza puii daca nu-i mai recunosc dupa miros ). Aromoterapia este terapia aromelor, miresmelor, esentelor care fie inhalate fie aplicate pe piele, se absorb si sunt purtate de catre sistemul circulator catre centrii nervosi....
Uleiuri eterice- sau uleiuri volatile esentiale sunt "hormoni" ai plantelor, sunt cele care dau mireasma, parfumul plantei si totodata proprietatile curative pentru om, in acelasi timp actionand ca un adevarat sistem imun pentru planta; sunt folosite in cosmetica, masaj, aromoterapia olfactiva ( esentele fie sunt pulverizate in mediul inconjurator pentru a fi inhalate, asimilate prin respiratie, fie cu ajutorul lampilor de difuzie electrice sau mai clasic din lampi de lut nesmaltuit. In anumite afectiuni, uleiurile volatile folosite intern sunt cel mai rapid remediu al aromoterapiei si al fitoterapiei. Aceste afectiuni sunt cele infectioase, dezechilibrele hormonale, dezechilibrele psihice, boli cauzate de stress, de un mod de viata necorespunzator .Vom vedea acum care sunt avantajele utilizarii interne a uleiurilor esentiale: - sunt rapide (in multe cazuri s-au dovedit mai rapide chiar decat medicamentele de sinteza); - sunt puternice( un gram dintr-un ulei volatil este obtinut din zeci sau sute de grame de planta, constituind un adevarat concentrat natural, eficient si in doze mici - de ordinul a catorva picaturi). In anumite afectiuni, cum ar fi de exemplu cistitele, o combinatie simpla de uleiuri volatile (cimbru+busuioc+menta) este mai eficienta de cateva ori, decat antibioticele de sinteza, care, de altfel, raman adesea fara efect (in cazul cistitei); - sunt bine asimilate de organism si nu necesita administrare in doze mari; - datorita volatilitatii lor se raspandesc dupa adminstrare in intregul aparat digestiv si caile respiratorii, ceea ce le potenteaza considerabil efectul; - sunt simplu de administrat si manipulat; si o placere de folosit.
Precautii ce trebuie luate in cazul administrarii pe cale interna a uleiurilor volatile: - trebuie sa se respecte strict doza prescrisa pentru fiecare ulei in parte. In aceasta privinta merita amintita celebra afirmatie a lui Paracelsus: "Totul este otrava, ceea ce conteaza este doza". O planta aparent banala, cum ar fi menta, supradozata produce moartea prin asfixie. Pentru a nu avea neplaceri este bine, deci, sa fim atenti, pentru ca asa cum se afirma anterior, uleiurile volatile sunt prin excelenta puternice;
- trebuie sa ne asiguram ca nu avem reactie alerqica la un anumit ulei esential, aceasta se face prin marirea progresiva a dozei pornind de la o doza mai mica - trebuie avut grija ca uleiul sa nu fie contrafacut, caz in care pot aparea fenomene nedorite - imediate sau manifestate in timp. Practica acestei metode de tratament in Occident a cunoscut numeroase acciderite produse de asemenea contrafaceri, accidente manifestate prin iritatii, hemoragii interne, tulburari digestive. In consecinta trebuie sa fim atenti e calitate are uleiul essential pe care il cumparam. PRIMA STELUTA Numarul de doze care se administreaza pe zi este variabil, fiind in medie de 3/zi, in bolile cronice 4/zi, iar in fazele acute ale unor boli ca astmul, bronsita, viroze grave, se ia jumatate de doza din ora in ora. La copii si la persoanele cu o constitutie mai fragile, numarul trebuie adaptat (de exemplu, o jumatate de doza pentru copii sub 10 ani, o treime de doza pentru copii sub 5 ani). Este de preferat ca uleiurile sa se administreze simplu, fara miere sau apa, deoarece sunt mai usor asimilate de organism si se disperseaza mai usor o data ajunse in organism. Exceptie fac persoanele care sufera de arsuri la stomac sau care sunt usor alergice la uleiul respectiv, care este bine sa fie luat in acest caz pe o lingurita cu miere si cu putina apa.
Este bine de stiut ca admistrarea de 3-4 ori pe zi a unui ulej volatil cu proprietati-antiseptice puternice (cum ar fi pinul, cimbrul, busujocul sau menta) confera o imunitate, cel putin partiala, la epidemiile de gripa. In timpul unei asemenea epidemii, mai ales atunci cand simtim ca suntem obositi, slabiti sau ca avem o rezistenta mai scazuta, putem sa ne ferim de neplaceri avand in permanenta o sticluta de esenta la noi si folosind-o de cate ori este cazul. Chiar la primele simptome aparute, putem opri procesul bolii administrandu-ne din ora in ora cate una sau doua picaturi din uleiul volatil ales.PRINCIPIUL actiunii multilaterale++
Uleiul esential de levantica si puterea lui curativa
De-a lungul istoriei levantica a fost cunoscuta datorita puterilor ei curative. Ea este folosita ca antiseptic, antibiotic, antidepresiv, sedativ si detoxifiant si nu in ultimul rind corecteaza sau diminueaza aspectul neplacut al cicatricelor.
Grecii si romanii cunosteau beneficiile lavandei
Vechii greci foloseau uleiul de lavanda pentru a trata infectiile gitului, constipatia si durerile din piept, in timp ce romanii foloseau florile in baile comunale, probabil datorita proprietatilor ei antiseptice si parfumului ei deosebit. In evul mediu multi oameni foloseau apa de levantica pentru a preveni si scapa de paraziti. Manunchiuri mici din aceasta planta uscata erau puse in spalatorii pentru a face hainele sa miroasa proaspat si pentru a indeparta moliile. Cu levantica se tratau insomnia si alte probleme cauzate de somn, fiind plasata in buchetele mici in perne. Mirosul produs se credea ca alunga insectectele.
De la plantele salbatice crescute pe dealuri s-a ajuns la cultura organizata si export.
Levantica obisnuita (Lavendula angustifolia, Lavendula officinalis sau Lavendula vera) este folosita in producerea uleiului esential utilizat in aromoterapie. Sudul Frantei ramine cel mai important producator al acestui ulei. Daca la inceput aceasta planta crestea in mod salbatic pe dealuri si era culeasa de localnici pentru parfumul ei deosebit, din anul 1950 cererea de ulei de lavanda a crescut, ceea ce a dus la intensificarea cultivarii acestei plante. Levantica este cultivata in mod organizat, pe rinduri ordonate. Cererea de ulei esential a crescut si este gasit acum si in China, Tasmania si Anglia.
Desi a aparut in zonele calde si insorite se poate adapta si solurilor reci
Desi aceasta planta este asociata cu clima calda, ea poate sa creasca foarte bine si-n zonele reci. Solul bine irigat si insorit este cel mai cautat de cultivatorii lavandei. Este important sa nu fie fertilizata aceasta planta ci sa fie recoltata cit mai curind dupa ce florile se deschid, dimineata sau seara. Florile trebuie uscate la soare si apoi inflorescentele desfacute de pe tulpina.
Modul de obtinere a uleiului de lavanda Esenta florilor de lavanda se realizeaza prin spalarea in aburi a acestor plante care sint asezate pe niste gratare. Vaporii eliberati sint colectati intr-un rezervor si raciti. Prin acest proces se obtine pretiosul ulei esential.
Pentru oamenii moderni stresati si obositi este tratamentul ideal. Din pacate uleiul esential de lavanda nu trebuie sa fie diluat inaintea utilizarii. Citiva stropi din acest ulei picurati pe perna pot ajuta in procesul de insanatosire, protejeaza pielea de infectii si induc un somn placut si usor. Aroma florala care se degaja in urma pulverizarii pe becurile din camera are darul de a calma nervii slabiti, de a relaxa corpul, mintea si reduce anxietatea. Masajul cu ulei de levantica sau baia fierbinte in care s-a adaugat putin ulei ajuta la relaxarea muschilor si scaderea durerilor cauzate de tensiuni, exercitii fizice sau reumatism. Avind o actiune atit de blinda este ideal pentru utilizarea lui la copii, in prevenirea infectiilor care pot sa apara, pentru linistirea nervozitatii si agitatiei lor.steluta 3
Folosit in aromoterapie si masaj
In final, utilizarile cele mai folosite ale uleiului de lavanda din cele mai vechi timpuri pina in zilele noastre sint: pentru imbaiere, vindecarea arsurilor minore (inclusiv cele cauzate de soare), taieturi, zgirieturi, inflamatii, eczeme, dermatite, impotriva starilor de ameteala, a durerilor de cap, insomniei, migrenelor, greata, infectii bacteriene, acnee, tensiune nervoasa, alinind si relaxind corpul si mintea.
marți, 29 noiembrie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu