marți, 8 noiembrie 2011

terapie

In cadrul subiectului despre terapie, astazi ,o sa aduc in atentia dumneavoastra o alta planta biblica, cu efecte terapeutice unice ,folosita de intreaga umanitate ,din toate timpurile. Este vorba despre aloe vera.

Inca din antichitate, Aloe Vera a fost utilizata in tratarea diferitelor afectiuni de catre oamenii din intreaga lume, pentru efectele sale binefacatoare asupra sanatatii, dar si frumusetii.
Aloe Vera, este o planta subtropicala din familia liliaceelor (ca si usturoiul, ceapa, crinul, laleaua, etc.). Ea este una din cele peste 250 de specii de aloe, binecunoscuta în multe tari pentru efectul sau terapeutic extraordinar, fiind considerata de aceea ca un veritabil medicament natural. Denumirea de "aloe" provine de la cuvântul arab "aloeh" care înseamna în limba araba "seva cristalina si amara", iar planta a fost utilizata înca din antichitate, fiind renumita pentru virtutile sale curative.
Numele de Aloe Barbadensis Miller l-a primit dupa botanistul Miller care a descris pentru prima data planta aloe din insulele Barbados.
În comert Aloe Barbadensis Miller este cunoscuta sub numele de Aloe Vera, "vera" fiind cuvântul latin care înseamna "adevarata", denumire ce se datoreaza efectului terapeutic foarte puternic. Desi nu este singura specie de aloe cu efecte curative, conform cu ultimele cercetari medicale în domeniu, Aloe Vera este specia cu cele mai puternice rezultate medicale.
Vechii egipteni o numeau "planta nemuririi" si o puneau printre darurile funerare înmormântate împreuna cu faraonii, pentru a asigura, chiar si dupa moarte, sanatate spiritului faraonului. Cu sute de ani în urma africanii agatau planta în manunchiuri deasupra usii pentru a alunga spiritele malefice. Medici celebri ai antichitatii si personalitati istorice remarcabile au fost fascinate de puterea curativa a acestei plante.Prima atestare "documentara" a plantei miracol ,aloe vera o gasim încrustata în piatra pe o placuta descoperita într-un mormânt egiptean de acum 3500 de ani. Primul tratat medical antic care mentioneaza planta de aloe vera si efectele ei vindecatoare ,si despre care am mai amintit si in alte emisiuni,se numeste "Papyrus Ebers" si se estimeaza ca a fost redactat în jurul datei 1553-1550 î.d.H.
De la descoperirea plantei în urma cu mii de ani, aloe vera a fost folosita cu succes în scopuri terapeutice. Efectele aloe vera erau cunoscute de marile civilizatii antice, de la persani si egipteni în Est, greci si romani în Europa, pâna la popoarele de pe continentul african si subcontinentul indian. Planta era raspândita în Asia si zona Pacificului, regasindu-se si în folclorul japonez, filipinez si hawaiian. Va ofer în continuare câteva date importante din îndelungata istorie a plantei Aloe Vera. - 333 î.d.H. În antichitate planta a fost considerata atât de importanta, încât Aristotel l-a sfatuit pe Alexandru cel Mare sa ocupe insula Socotra, renumita pentru plantatiile mari de aloe de acolo, aloe fiind folosita la tratarea ranilor soldatilor. Datează numeroase istorisiri (sau legende) cu iz mai mult sau mai puţin romantic – despre Nefertiti şi Cleopatra, care utilizau extrase din Aloe vera pentru terapiile lor de înfrumuseţare. Însusi Alexandru cel Mare a fost ranit de o sageata si vindecat de catre un preot care a folosit gel stors din frunzele plantei de aloe. - 1000 - 1300 d.H. Planta uscata devine un medicament de raspândire larga în toata Europa. - 1300 - 1500. Planta prelucrata uscata intra în medicina engleza pe post de laxativ si ca un tratament al bolilor si ranilor exterioare. Planta uscata se importa din Africa, mai ales de pe insula Socotra.
Printre multe minunatii mentionate de Marco Polo în urma calatoriilor sale în Orient se afla si descrierea numeroaselor aplicatii terapeutice ale plantei de Aloe Vera. - 1500 - 1600. Conchistadorii spanioli au descoperit ca la baza multor remedii medicale aztece se afla Aloe Vera, cunoscuta ca un agent curativ de mare efect. Cultivata apoi în vecinatatea bisericilor catolice, a fost folosita intens de misionari si populatie ca un medicament universal, mai ales în regiunea insulelor Caraibe, America de Sud si Centrala.
In 1900. Datorita efectelor terapeutice, planta se cultiva pe scara larga în regiunile calde. Frunza proaspata sau deshidratata se vinde pentru tratarea ranilor si afectiunilor pielii, incluzând ulcerul, arsurile, dermatita si altele.
Planta cultivata are înaltimea de 75 - 120 cm, are 12 - 15 frunze late, carnoase, greutatea unei frunze fiind între 700 - 1500 grame. Marimea frunzelor depinde insa de calitatea solului si conditiile climaterice. Aloe vera atinge maturitatea dupa 3-4 ani, abia atunci poate începe perioada de recoltare.
Dupa taierea unei frunze, sucul obtinut prin stoarcerea acesteia se oxideaza foarte rapid (daca nu este prelucrat în decurs de doua ore), pierzându-si drastic din calitatile curative (aproximativ 95 % din principiile active sunt oxidate si atacate de microorganisme). Acest fapt a facut ca utilizarea aloei sa fie limitata numai la zonele unde planta creste în mod natural. Cu toate acestea, traditiile diferitelor popoare mentioneaza efectul vindecator extraordinar al plantei de aloe si ofera metode empirice de conservare a principiilor active continute în planta. Dintre acestea mentionam medicina populara româneasca care cunoaste un remediu naturist din aloe (varianta care creste în regiunea temperata) macerata în miere si vin, remediu folosit cu succes în numeroase afectiuni digestive si ca revitalizant în diferite tipuri de convalescente.
Trebuie insa spus că utilizările moderne nu au diferit fundamental (poate cu excepţia ultimilor 3 - 4 decenii) de cele antice sau medievale, atât că evident prepararea şi utilizarea produselor respective a fost mult mai bine documentată şi au fost atacate şi domenii specifice. Trebuie spus, de asemenea, că Aloe vera este privită în continuare cu mare scepticism de o parte a lumii medicale (medicina convenţională nu-i acordă prea multă atenţie), sau în cel mai fericit caz cu oarecare indulgenţ.
în 1959 un nou domeniu (stomatologia) pune la punct un tratament bazat pe suc de Aloe vera (injectat în gingie) prin care se reuşeste vindecarea de paradontoză a 150 de pacienţi. Tot ei ajung la concluzia ca Aloe vera este un stimulator biogenic. În 1963 americanul Pendergrass descoperă însă o componenta (numita de el „acid traumatic”) care asigură regenerarea celulelor în cazul leziunilor pielii, fără a lăsa cicatrici, favorizând o culoare naturală a acesteia – descoperire importantă pe care se vor baza din acest moment toate produsele destinate chirurgiei cosmetice. Acesta, se poate spune că este momentul în care Aloe vera a început să devină mai interesantă pentru industria cosmetică decât pentru cea farmaceutică.
Deoarece aloe vera contine 6 agenti antiseptici care distrug sau tin sub control bacterii, ciuperci si virusi, iar continutul de lupeol si acid salicilic explica de ce planta este un bun tranchilizant.
1989 d.H. - Cercetatori din Okinawa, Japonia, au publicat un studiu in Jurnalul Japonez al Cercetarii Cancerului, in care arata ca aloe vera contine cel putin trei agenti antitumorali. Rezultatul studiului a fost ca aloe vera tine sub control cancerul pulmonar si ca este un tratament eficient pentru leucemie si sarcom si ca previne formarea de tumori. 1990 d.H. - Un grup de medici din Philaadelphia au prezentat o lucrare. Studiul arata cum aloe vera, sau substante extrase din aloe reprezinta un tratament eficient impotriva virusului HIV. In cazul pacientilor depistati pozitivi, sau a pacientilor care sufereau de SIDA, administrarea zilnica de aloe vera (sau extracte) actioneaza ca o imunizare impotriva infectiei HIV. La majoritatea pacientilor, aloe vera a avut urmatoarele efecte:
- a oprit celulele infectate sa reproduca virusul;
- fie a distrus virusul din sange, fie a stimulat sistemul imunitar sa distruga virusul, sau chiar ambele variante;
- a ajutat stoparea bolii SIDA la pacientii depistati cu HIV pozitiv si a stopat boala in cazul celor care au ajuns la faza SIDA;
- unii pacienti au devenit seronegativi (virusul sau anticorpii virusului nu s-au mai gasit in sange). 1994 d.H. - Administratia pentru Alimentatie si Medicamente din Statele Unite a aprobat testarea pe pacienti a tratamentului cu aloe vera impotriva virusului HIV.

Aloe cu propolis- 100 ml de tinctură de aloe se pun împreună cu 30 ml de tinctură de propolis 30 %. Este foarte indicată atât intern cât şi extern având rol de refacere celulară, regenerare, cicatrizare celulară, dar si pentru efectul antibiotic. Este unul dintre cele mai eficiente antibiotice folosite la foarte multe afecţiuni, mai ales in cura imunostimulatoare. Aloe cu ulei de cătină- se vor pune la 100 ml ulei sau gel de aloe ,30 ml ulei de cătină. Se va agita foarte bine înainte de întrebuinţare. Este util în toate afecţiunile pielii când se constată uscăciunea exagerată a tegumentelor, dar şi în eczema sau psoriazis. Se poate aplica în strat subţire. Acest remediu este excelent pentru refacerea calcaielor.

Am pregatit un elixir de frumusete pentru doamne un remediu care initial depigmenteaza vergeturile, dupa care actioneaza pentru eliminarea lor.
Ser pe baza de ulei de masline si aloe vera, Ingrediente pentru prepararea acestuia - 1/2 pahar cu ulei de masline extravirgin
- 1/4 pahar gel aloe vera
- continutul de la 6 capsule de vitamina E
- continutul de la 4 capsule de vitamina A .Se amesteca toate aceste ingrediente pana se omogenizeaza, dupa care mixtura este tinuta la rece. Se aplica uleiul pe zonele predispuse aparitiei vergeturilor (abdomen, sani, solduri, coapse) macar o data pe zi.
Ce poate face o masca pentru par pe baza de aloe?
Avand in vedere faptul ca ne gandim, in principal, la o masca de calitate, efectul ar trebui sa fie urmatorul:Masca hidratateaza parul,confera elasticitate parului uscat
dupa uscare, parul devine moale si matasos
ajuta la repararea daunelor aparute in urma colorarii sau a tratamentelor chimice
ofera stralucire parului degradat.
Sucul de aloe este un ingredient puternic regenerant, iar odata aplicat pe scalp, va intari radacina parului. De asemenea, uleiul de avocado este bogat in vitamina E ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul scalpului, ceea ce duce la o crestere mai rapida a firelor de par. Mai mult decat atat, acest ulei hidrateaza parul in profunzime si il lasa matasos si usor de coafat. Masca este simplu de facut si utilizat. Se amesteca 50 ml de gel de aloe sau ulei, cu 30 ml ulei de ricin, impreuna cu 10+2 picatiri de ulei de avocado.Se aplica pe parul uscat cu 2 ore inainte de baie.Parul se acopera cu un prosop. Masca se indeparteaza cu sampon .Tratamentul se va face o data pe saptamana.
Uleiul de ALOE VERA este folosi pe scara larga in manafactura sapunurilor :are efect hidratant, hranitor si de catifelare asupra pielii, conferindu-i un aspect stralucitor. are capacitatea de a furniza substante nutritive esentiale, de a distruge bacterii, fungi (ciuperci). Are efecte benefice asupra circulatiei periferice, tocmai de aceea poate fi folosit si in masajul facial, pentru tratarea si prevenirea ridurilor.
Acest ulei indeparteaza si celulele moarte de la nivelul pielii, stimuland producerea celulelor sanatoase.Alaturi de alte uleiuri ++ lavanda, portocal, smirna,poate fi considerat un balsam atat pentru piele cat si pentru spirit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu